Burkina Faso - drukke dagen in Kaya

Op 6 september 2013 vertrokken de collega’s Julien Smets en Georges De Buysere van Ingenieurs zonder Grenzen naar Kaya (ongeveer 100 km ten noorden van Ouagadougou) in Burkina Faso met een dubbele opdracht: de installatie van een elektrisch net op zonne-energie (PV) en een regenwatercaptatie voor het aldaar gelegen centrum CSHA (Centre Spécialisé pour Handicapés Auditifs. Deze realisatie was mogelijk gemaakt dankzij een belangrijke gift van het bedrijf KLA-Tencor (Haasrode) aan IzG.

Voor de PV installatie werd een akkoord gevonden met een lokale ervaren aannemer die op maandag 9 september startte met een ploeg van 7 man. Op donderdag 12 september was de klus geklaard en sindsdien geniet het centrum  van  elektrische voorzieningen.

Conceptueel werd geopteerd voor drie onafhankelijke netwerken met hun eigen voeding. Deze omvatten:

  • de verlichting van twee klasslokalen en het bijhorend directielokaal (12VDC)
  • de verlichting van een overdekte speelplaats, twee slaapruimtes en een keuken (12VDC)
  • de voeding van vier stopcontacten op 220VAC (PC, opladers, video,..)
  • buitenverlichting.

In het totaal werden panelen gemonteerd voor 720 Wp, batterijen voor 1000 Ah die instaan voor 4 uur licht en een equivalent van  8 uur PC werking per dag.

De (dove) kinderen kunnen nu ’s avonds gemakkelijker communiceren, genieten van bijkomend comfort in tijd en ruimte om te lezen, huiswerk te maken of gewoon te spelen. Om 18.00 is (of was ) het in het centrum stikdonker. Dit verlichtingscomfort werkt zodanig aanstekelijk dat volgens de laatste berichten de leraars na hun dagtaak verkiezen nog wat langer in het centrum te blijven plakken, eventueel met een beker fris water vanuit het tweede project.

Julien Smets

Year: 
Volunteers: 
BF Burkina Faso