Kenia - ontwerp schoolgebouw

In juli 2014 trok Ir. Arch. Maarten De Cock voor Ingenieurs Zonder Grenzen (IZG) naar Ayweyo, Kenia, om daar de bouw op te volgen van de eerste fase van een nieuw schoolgebouw voor het Ebenezer Life Center. Het oude gebouw van deze lagere school voor 280 leerlingen was afgekeurd door de lokale schoolinspectie en zou moeten verdwijnen. De Brugse vzw Kitanda schaarde zich samen met de Noorse organisatie New-Life Mission-Aid achter het project, om te zorgen voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw op deze rurale locatie. Kitanda en IZG zijn reeds enkele jaren betrokken bij de ondersteuning van Ebenezer, onder andere voor drinkwatervoorziening en de landbouwactiviteiten van het centrum.

Op vraag van Kitanda werd er door IZG een volledig nieuw schoolgebouw ontworpen voor 280 leerlingen, met daarin 8 klaslokalen, 6 kleuterklassen, een leraarskamer en enkele administratieve functies. Ook voor de budgettering van het gebouw, de berekening van de structuur, en het uitwerken van de technieken voor regenwateropvang en drinkwater werd een beroep gedaan op de knowhow van IZG. De bouw van het project zal verlopen in een aantal fasen over een periode van twee jaar, zodat de oude gebouwen nog tijdelijk gebruikt kunnen blijven worden.

Voor de realisatie van de eerste fase van het project, de zes kleuterklassen, werden de handen in elkaar geslagen met de Belgische vzw Bouworde. Zij stuurden in juli en augustus van 2014 twee groepen van een tiental jonge vrijwilligers ter plaatse, die de handen uit de mouwen wilden steken voor de bouw van de school. Maarten De Cock van IZG nam daarbij de werfcoördinatie en technische ondersteuning van de vrijwilligers op zich. Svein Oftedal van de Noorse partnerorganisatie New-Life Mission-Aid was eveneens ter plaatse voor de logistieke ondersteuning.

Eind juni 2014 werd er op aanwijzing van IZG door een lokale aannemer gestart met het bouwen van de strookfunderingen in gewapend beton. De groep vrijwilligers van Bouworde kon dan ook kort na hun aankomst begin juli onder leiding van IZG starten met het plaatsen van de waterdichtingen en het metselen van de muren. Zij werkten daarbij echter niet alleen, maar werden geholpen door een groep van een tiental jonge, gemotiveerde stagiairs van het Ebenezer Life Center. Dit was tegelijkertijd een prachtige samenwerking en een interessante culturele uitwisseling. Ook enkele ouders van leerlingen staken de handen uit de mouwen, en zelfs de leerlingen zelf hielpen een handje tijdens de speeltijd.

Om kosten te besparen werden de betonblokken voor het metselwerk ter plaatse gemaakt, door middel van een blokpersmachine. De werkkrachten van de 20-tal vrijwilligers werden gelijkmatig verdeeld over de verschillende taken van het bouwproces, zoals het produceren van blokken, het spannen van de metselkoorden, het maken van mortel, het metselen zelf, en ten slotte het opvoegen.

Na een drietal weken ter plaatse konden de vrijwilligers terecht trots zijn op het resultaat: de muren van de 6 kleuterklassen waren opgebouwd tot een hoogte van een 2-tal meter boven het vloerpeil. Een mooie basis om in augustus de metselwerken te bekronen met een betonnen ringbalk, en vervolgens de dakstructuur te realiseren. IZG blijft ondertussen vanop afstand te bouw van het project op de voet volgen en technische knowhow bieden waar nodig.

Year: 
KE Republic of Kenya